درباره ما | ارتباط با ما | نقشه سایت        
 
  1. بیانیه در قبال هتک حرمت به شهدای مدافع حرم [۱۴۰۱/۰۵/۲۳ ساعت ۱۲]
  2. اینستاگرام کنگره سرداران و 2500شهید نجف آباد [۱۴۰۰/۰۵/۲۰ ساعت ۱۰]
  3. کانال ایتا کنگره سرداران و 2500شهید نجف آباد [۱۴۰۰/۰۵/۲۰ ساعت ۱۰]
  4. کانال تلگرام کنگره سرداران و 2500شهید نجف آباد [۱۴۰۰/۰۵/۲۰ ساعت ۰۹]
  5. ارتباط با واتساپ کنگره سرداران و 2500شهید شهرستان نجف آباد [۱۴۰۰/۰۵/۲۰ ساعت ۰۹]
 
آخرین اخبار
 



نظرسنجی
تا چه حد با کنگره شهدای شهرستان نجف آباد آشنا هستید؟ ؟
1 : بسیار زیاد (1459 رای)
26 % 
2 : زیاد (925 رای)
16 % 
3 : متوسط (955 رای)
17 % 
4 : کم (859 رای)
15 % 
5 : بسیار کم (1497 رای)
26 % 

معرفی سایت به دوستان

پیوندها
 
سایت مقام معظم رهبری

آمار سایت
تعداد شهدای ثبت شده : 2485
تعداد اخبار ثبت شده : 45
تعداد افراد آنلاین : 6
کل بازدیدها : 4138615
بازدید های امروز : 133
بازدید های دیروز : 509

شهید و شهادت در قرآن

"شهید و شهادت در قرآن"
 
واژه ی "شهیذ" به صورت مفرد و یا جمع "شهدا" و سایر مشتقات آن اگرچه در قرآن آمده، اما به معنای شهید وکشته ی در راه خدا اختصاص ندارد.
در قرآن 35 مرتبه کلمه "شهید" به کار رفته است که هیچ یک از آن موارد درباره ی مقتول راه حق نیست. 20 مرتبه هم کلمه ی "شهدا"استعمال شده است که 17 مورد آن شهادت دادن در مسایل دنیوی تلقی گردیده. از قبیل؛
 
أَمْ کُنْتُمْ شُهَداءَ إِذْ حَضَرَ يَعْقُوبَ الْمَوْتُ...
آیا وقتی که یعقوب را مرگ فرا رسیدحاضربودید....سوره بقره آیه 133
 
تنها در سه مورد ظهور اولی در شهادت دادن ندارد ، گرچه در اولین نظر ممکن است خواننده آن را بر شهدای اصطلاحی حمل کند؛اما با تحقیق بیشتر و مراجعه به تفاسیر ، آن سه مورد هم مانند بقیه ی موارد به بیان ظهور در مساله ی شهادت اشاره دارد.
سه آیه ی مورد نظر عبارتند از:
 
1)سوره نساء آیه 69
وَ مَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِکَ مَعَ الَّذينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَ الصِّدِّيقينَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحينَ وَ حَسُنَ أُولئِکَ رَفيقاً69 و کسانی که از خدا و فرستاده اش اطاعت نمایند آنان ( در دنیا و آخرت ) همراه کسانی هستند که خدا بر آنها نعمت بخشیده از پیامبران و صدّیقان و شهیدان و گواهان اعمال و شایستگان ، و آنها نیکو رفیقانی هستند.
 
2)سوره زمر آیه 69
وَ أَشْرَقَتِ الْأَرْضُ بِنُورِ رَبِّها وَ وُضِعَ الْکِتابُ وَ جي‏ءَ بِالنَّبِيِّينَ وَ الشُّهَداءِ وَ قُضِيَ بَيْنَهُمْ بِالْحَقِّ وَ هُمْ لا يُظْلَمُونَ69 و ( در آن روز روی ) زمین به نور پروردگارش ( نور خاصی که برای آن روز آفریده شده ) روشن گردد ، و کتاب ( بزرگ لوح محفوظ که اعمال اهل محشر نیز در آن مندرج است ، در یک سو ) نهاده شود و همه پیامبران و گواهان ( اعمال از معصومین و فرشتگان و متّقین ) آورده شوند و میان آنها ( اهل محشر ) به حق داوری گردد و به آنها ستم نرود و از استحقاقشان کم نشود.
 
3)سوره حدید آیه 19
وَ الَّذينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَ رُسُلِهِ أُولئِکَ هُمُ الصِّدِّيقُونَ وَ الشُّهَداءُ عِنْدَ رَبِّهِمْ لَهُمْ أَجْرُهُمْ وَ نُورُهُمْ وَ الَّذينَ کَفَرُوا وَ کَذَّبُوا بِآياتِنا أُولئِکَ أَصْحابُ الْجَحيمِ19 و کسانی که به خدا و فرستادگانش ایمان آوردند آنهایند که در نزد پروردگارشان صدّیقین ( کسانی که اعتقاد و گفتار و کردارشان مطابق هم و موافق واقع است ) و گواهانند ( کسانی که در محشر گواه عقاید و اعمال مردم اند ) ، آنان را اجر اینها و نور اینهاست. و کسانی که کفر ورزیدند و نشانه های ( توحید و دین ) ما را تکذیب و انکار نمودند آنها یاران دوزخند.
 
 
پس با آنکه در قرآن 35 مورد شهید و 20 مورد شهدا استعمال شده ، اما هیچ کدام به کشته شدگان درراه حق اطلاق ندارد.این امر درقرآن از جلالت ومقام منیع شهیدنمی کاهد، بلکه خداوند متعال در آیات متعددی با تعبیرهای گوناگون مثل "الذین قتلوا فی سبیل الله..." از علو رفعت و منزلت شهید یاد فرموده.
 
قرآن مجید در این باره می فرماید:
 
1)سوره آل عمران آیه 169
وَ لا تَحْسَبَنَّ الَّذينَ قُتِلُوا في‏ سَبيلِ اللَّهِ أَمْواتاً بَلْ أَحْياءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ
و هرگز گمان مبر کسانی که در راه خدا کشته شدند مرده اند ، بلکه زنده اند و در نزد پروردگارشان روزی داده می شوند.
 
قرآن کریم شهیدان را دارای زندگی و حیات می داند و از اینکه بپنداریم شهیدان مرده اند، ما را برحذر می دارد.
در این مقوله به دو نکته می توان اشاره کرد:
نخست آنکه زندگی آنان ، زندگی ویژه و فوق العاده است که  اگر مانند زندگی ما بود ، ما توان فهم آن را داشتیم
دیگر آنکه پس از مرگ شهدا ، با زندگی پس از مرگ دیگران متفاوت است.
هم چنان که زندگی شهیدان، زندگی خاصی است؛ روزی آنان نیز روزی مخصوصی است که با روزی های متعارف قابل مقایسه نیست. روزی خواری شهیدان، عند ربهم است.
 
 
*********************
 
سوره توبه آیات 20و21
الَّذينَ آمَنُوا وَ هاجَرُوا وَ جاهَدُوا في‏ سَبيلِ اللَّهِ بِأَمْوالِهِمْ وَ أَنْفُسِهِمْ أَعْظَمُ دَرَجَةً عِنْدَ اللَّهِ وَ أُولئِکَ هُمُ الْفائِزُونَ(20)
آنها که ایمان آورده و هجرت کردند و در راه خدا با مال ها و جان هایشان جهاد نمودند ، پایه و منزلتشان در نزد خدا بزرگتر است و آنها همان کامیابانند.
يُبَشِّرُهُمْ رَبُّهُمْ بِرَحْمَةٍ مِنْهُ وَ رِضْوانٍ وَ جَنَّاتٍ لَهُمْ فيها نَعيمٌ مُقيمٌ((21
پروردگارشان آنها را به رحمت و خشنودیی از جانب خود و بهشت هایی که در آنجا برای آنها نعمتی پایدار است بشارت می دهد.
 
در این دو آیه ایمان ، هجرت و جهاد به مال و حان، سه مفهومی هستند که وقتی در وجود کسی در کنار هم محقق می شود از او شخصیتی خاص می سازد که می تواند به بهشت خاص خدا و رضوان الهی راه یابد و فایز و پیروز واقعی به حساب آید.
 
 
*********************
 
سوره توبه آیه 111
إِنَّ اللَّهَ اشْتَرى‏ مِنَ الْمُؤْمِنينَ أَنْفُسَهُمْ وَ أَمْوالَهُمْ بِأَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَ يُقاتِلُونَ في‏ سَبيلِ اللَّهِ فَيَقْتُلُونَ وَ يُقْتَلُونَ وَعْداً عَلَيْهِ حَقًّا فِي التَّوْراةِ وَ الْإِنْجيلِ وَ الْقُرْآنِ وَ مَنْ أَوْفى‏ بِعَهْدِهِ مِنَ اللَّهِ فَاسْتَبْشِرُوا بِبَيْعِکُمُ الَّذي بايَعْتُمْ بِهِ وَ ذلِکَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظيمُ
حقّا که خداوند از مؤمنان جان ها و مال هایشان را خریداری کرده به بهای آنکه بهشت از آن آنها باشد ( و کیفیّت تسلیم متاع این است که آنها ) در راه خدا می جنگند پس می کشند و کشته می شوند ( و از اموال خود در راه خدا انفاق می کنند ، این معامله ) وعده حقّی بر عهده اوست ( گذشته در علم ازلی ، نگاشته در لوح محفوظ و نوشته شده ) در تورات و انجیل و قرآن ( به عنوان سند معامله ) ، و چه کسی وفادارتر به عهد خود از خداست؟ پس شادمان باشید به این داد و ستدی که انجام داده اید ، و این است کامیابی بزرگ.
 
از افتخارآمیزترین نکات این آیه در حق مومنان مجاهد، آ« است که خدای متعال ، رسما آنان را طرف معامله خود قرار داده، و این امر را حتی با استفاده از الفاظی دقیق و معنادار، آشکار ساخته است . چرا که برای آنان از صیغه ی بایعتم که باب مفاعله و دال به مشارکت دوطرف است استفاده کرده است نه از بعتم که چنین ظرافتی را ندارد.
 
 
*********************
 
سوره بقره آیه 154
وَ لا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ في‏ سَبيلِ اللَّهِ أَمْواتٌ بَلْ أَحْياءٌ وَ لکِنْ لا تَشْعُرُونَ
و به کسانی که در راه خدا کشته می شوند مرده نگویید ، بلکه ( ارواح آنها در عالم برزخ به نحو استقلال یا به حلول در قالب مثالی ) زنده اند و لکن شما درنمی یابید.
 
رسول خدا می فرماید: همانا ارواح شهدا در اندرون پرندگان سبزی قرار دارند آنها در میان میوه های بهشتی رها هستند و از نهرهای آن می آشامند و در شبانگاهان بر چراغ هایی از نور پناه می گیرند که از عرش آویزان است.
 
*********************
 
سوره محمد آیه 4
فَإِذا لَقيتُمُ الَّذينَ کَفَرُوا فَضَرْبَ الرِّقابِ حَتَّى إِذا أَثْخَنْتُمُوهُمْ فَشُدُّوا الْوَثاقَ فَإِمَّا مَنًّا بَعْدُ وَ إِمَّا فِداءً حَتَّى تَضَعَ الْحَرْبُ أَوْزارَها ذلِکَ وَ لَوْ يَشاءُ اللَّهُ لاَنْتَصَرَ مِنْهُمْ وَ لکِنْ لِيَبْلُوَا بَعْضَکُمْ بِبَعْضٍ وَ الَّذينَ قُتِلُوا في‏ سَبيلِ اللَّهِ فَلَنْ يُضِلَّ أَعْمالَهُمْ
 پس چون با کافران ( در جنگ ) برخورد کردید باید گردن هایشان را بزنید ( نخست کشتن نفوس است ) تا آن گاه که آنها را سخت بکشتید و از پای درآوردید ، پس ( آنان را به اسارت گیرید و ) بندشان را محکم کنید که بعدا یا به آزاد کردن بر آنها منّت نهید و یا فدیه ( مالی یا اسیری عوض آن ) بگیرید ، تا آنکه جنگ ابزار خود بر زمین نهد و فرو نشیند ، این است ( دستور خدا ) و اگر خداوند می خواست خود از آنها انتقام می گرفت و لکن ( چنین می کند ) تا برخی از شما را با برخی دیگر ( مؤمنان را با کفار و کفّار را با مؤمنان ) آزمایش کند ، و کسانی که در راه خدا کشته شدند هرگز ( خداوند ) عمل های آنها را گم نمی سازد ( و پاداشی وافر به آنها می دهد. 
 
 
*********************
 
سوره صف آیه 10و11
يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا هَلْ أَدُلُّکُمْ عَلى‏ تِجارَةٍ تُنْجيکُمْ مِنْ عَذابٍ أَليمٍ(10)تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ تُجاهِدُونَ في‏ سَبيلِ اللَّهِ بِأَمْوالِکُمْ وَ أَنْفُسِکُمْ ذلِکُمْ خَيْرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ تَعْلَمُونَ(11)
10) ای کسانی که ایمان آورده اید ، آیا شما را به تجارتی راهنمایی کنم که شما را از عذابی دردناک نجات بخشد؟ [ نظرات / امتیازها ]
11) به خدا و فرستاده اش ایمان بیاورید و در راه خدا با مال ها و جان هایتان جهاد کنید ، این ( ایمان و جهاد ) برای شما بهتر است اگر بدانید.
 
 
*********************
سوره حج آیه 58
وَ الَّذينَ هاجَرُوا في‏ سَبيلِ اللَّهِ ثُمَّ قُتِلُوا أَوْ ماتُوا لَيَرْزُقَنَّهُمُ اللَّهُ رِزْقاً حَسَناً وَ إِنَّ اللَّهَ لَهُوَ خَيْرُ الرَّازِقينَ
و کسانی که در راه خدا ( برای جهاد یا تحصیل علم دین یا هر امر الهی ) هجرت کردند سپس کشته شده یا مردند حتما خداوند آنها را روزی نیکو خواهد داد ، و به یقین خداوند بهترین روزی دهندگان است.
 
*********************
سوره نساء آیه 74
فَلْيُقاتِلْ في‏ سَبيلِ اللَّهِ الَّذينَ يَشْرُونَ الْحَياةَ الدُّنْيا بِالْآخِرَةِ وَ مَنْ يُقاتِلْ في‏ سَبيلِ اللَّهِ فَيُقْتَلْ أَوْ يَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتيهِ أَجْراً عَظيماً
پس باید کسانی که زندگی دنیا را به آخرت می فروشند در راه خدا پیکار نمایند. و هر کس در راه خدا پیکار کند پس کشته شود یا پیروز گردد به زودی او را پاداشی بزرگ عطا می کنیم.
 
 
 
*********************
سوره آل عمران آیه 157
وَ لَئِنْ قُتِلْتُمْ في‏ سَبيلِ اللَّهِ أَوْ مُتُّمْ لَمَغْفِرَةٌ مِنَ اللَّهِ وَ رَحْمَةٌ خَيْرٌ مِمَّا يَجْمَعُونَ
 و اگر در راه خدا کشته شوید یا بمیرید ، حتما آمرزش و رحمتی از جانب خداوند بهتر است از آنچه آنها ( از ثروت دنیا ) جمع می کنند. 
 
*********************
 
سوره بقره آیه 154
وَ لا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ في‏ سَبيلِ اللَّهِ أَمْواتٌ بَلْ أَحْياءٌ وَ لکِنْ لا تَشْعُرُونَ
و به کسانی که در راه خدا کشته می شوند مرده نگویید ، بلکه ( ارواح آنها در عالم برزخ به نحو استقلال یا به حلول در قالب مثالی ) زنده اند و لکن شما درنمی یابید.
 
© در جهت ترویج فرهنگ دفاع مقدس و شهادت هر گونه کپی برداری از محتوای سایت (با ذکر منبع) بلامانع است . طراحی و برنامه نویسی توسط طراحی و توسعه وب سایت صبا